info@skelin-mont.com +385 22 772 350

Fasadni sistemi – sastavni dio moderne arhitekture

Kamo god pogledali, sigurno ćemo opaziti neku staklenu fasadu. U zadnje vrijeme, fasadna su rješenja doživjela veliki napredak kroz koji je staklo postalo jedno od primarnih sredstava za izgradnju novih zgrada. To nije toliko začuđujuće jer, ne samo da je staklo vizualno atraktivno, već ono ima mnoge benefite te zadovoljava važne funkcionalne elemente same građevine.

 

Fasadni sistem

 

Energetska učinkovitost

Jedan od benefita fasadnih sistema je svakako energetska učinkovitost. Propuštanje sunčeve svjetlosti u zgradu štedi električnu energiju jer se umjesto umjetne rasvjete koristi prirodno svjetlo. Također, suprotno onome što bi mogla biti percepcija javnosti, tehnološki napredak u sferi  staklarskih proizvoda zapravo je pomogao u reguliranju grijanja i hlađenja u zgradama.

 

Moderna stambena kuća
 

Otpornost na nepogodne vremenske prilike

Fasadni sistemi su dovoljno otporni da izdrže neke od najtežih vremenskih prilika. Bilo da je riječ o suncu, vjetru ili kiši, staklo će zadržati svoj integritet, cjelovitost i izgled puno dulje od mnogih tradicionalnih građevinskih materijala. A budući da staklo ne hrđa, vremenske (ne)prilike neće utjecati na fasadu zgrade.

 

Muzej Louvre, Pariz

 

Transparentno i pjeskareno staklo

Transparentnost i netransparentnost stakla ima i funkcionalne i estetske prednosti. Specifičnost stakla je u tome da se ono može oblikovati u bilo kojem obliku kao i učiniti transparentnim ili pjeskarenim. Većinom se u arhitekturi danas koristi prozirno staklo za fasadu zgrade, a fleksibilnost ovog materijala omogućuje arhitektima da budu kreativni s načinom na koji ga koriste.

 

Estetske prednosti

Uz sve funkcionalne prednosti, jedna od najvećih prednosti fasadnih sistema je njihov atraktivan izgled. Staklo ima jedinstvenu sposobnost da izgled zgrade učini profinjenim i modernim kao i da omogući izvedbu bilo kojeg arhitektonskog dizajna.

 

Filharmonija na Elbi, Hamburg

 

Fasadni sistemi i Skelin Mont

Izvedba fasadnih sistema jedna je od specijalnosti firme Skelin Mont. U vlastitom pogonu proizvode se sve vrste IZO stakla, a dugogodišnje iskustvo sa staklarskim proizvodima i izvedbom fasadnih sistema rezultiralo je brojnim uspješnim projektima.

Ukoliko vas detaljnije zanimaju stakleni sistemi fasada, naše će vam stručno osoblje rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

 

Skeliln Mont 

Foto: Pixabay

Hoop_Skelin_M

About Hoop_Skelin_M