info@skelin-mont.com +385 22 772 350

Povijest PVC prozora

Jeste li se zapitali od kada datiraju prvi PVC prozori?

Prvi PVC prozori su na tržište stigli prije više od 60 godina, točnije 1954. godine, a njihov razvoj traje i danas.

Prvi ovakav prozor postavljen je u jednom stanu u Hamburgu. Čak i tada, dvije ravne paralelne staklene ploče omogućile su savršenu zaštitu od propuštanja zraka.

 

Zbog prvotno vrlo visokih troškova, prve serije PVC prozora postavljane su uglavnom u javnim ustanovama kao što su škole i bolnice. U to vrijeme u privatnim stanovima skoro da ih nije ni bilo. Zanimljivo je da su PVC prozori prije više od pola stoljeća bili vrlo slični današnjima; onaj prvi izrađeni PVC prozor već je imao izolacijsko staklo te je bio dizajniran kao okretno nagibni prozor.

Dok je proizvodnja PVC prozora šezdesetih godina 20. stoljeća još uvijek bila dugotrajna i stoga vrlo skupa, PVC stolarija danas lako može konkurirati prozorima izrađenim od drugih materijala.

Na to je najviše utjecao osobito veliki napredak u razvoju strojeva za zavarivanje; počevši od stroja za zavarivanje s jednom glavom, razvili su se do modernih uređaja za zavarivanje s tri ili četiri glave. Iz tog je razloga trajanje proizvodnog procesa više nego prepolovljeno, a to je rezultiralo velikom uštedom troškova. Kao rezultat toga, cijene današnjih PVC prozora su otprilike u istom ili sličnom cjenovnom rangu sa drvenim ili aluminijskim prozorima.

Iako PVC prozori postoje već više od šezdeset godina i danas se kontinuirano radi na njihovom unaprjeđenju kao i unaprjeđenju procesa proizvodnje.

U 21. stoljeću naglasak nije više na smanjenju troškova i utrošenih sati izrade, već na optimiziranju svojstava PVC prozora. Fokus je na toplinskoj izolaciji i poboljšanju energetske bilance. Danas su PVC prozori u širokoj upotrebi kako u privatnim tako i u poslovnim objektima razne namjene. Postali su neizostavan element u uređenju interijera jer ih je moguće proizvesti u raznim oblicima i bojama.

Puno je prednosti kod kupnje PVC prozora, a kod odabira uvelike olakšava dobar omjer uloženog novca i dobivene kvalitete!

O PVC prozorima za vaš dom ili poslovni prostor i njihovim karakteristikama posavjetujte se sa Skelin Mont stručnim osobljem.

 

Izvor podataka: Fenster Tipps.

 

 

 

Hoop_Skelin_M

About Hoop_Skelin_M