info@skelin-mont.com +385 22 772 350

Zašto je prozračivanje stana ili kuće tako važno?

“Trebali bi malo prozračiti!” – rečenica je koju ćemo izgovoriti kada zaista postanemo svjesni nedostatka kisika u prostoriji, što znači da je u stvari trebalo prozračiti puno, puno ranije. Jeste li znali da prosječno u jednom danu udahnemo i izdahnemo gotovo 30.000 puta i da jedna četveročlana obitelj uslijed svakodnevnih aktivnosti poput kuhanja, kupanja, zalijevanja i čišćenja proizvede čak i do 12 L vode u obliku vodene pare koju je svakako potrebno prozračiti iz stana?

 

 

Važnost prozračivanja životnog prostora često se zanemaruje

Većinom uopće ne razmišljamo o tome kako održavati svježinu zraka u svojoj kući ili stanu. No, svjež zrak, odnosno prozračivanje prostora igra važnu ulogu za naše dobro raspoloženje, ali i zdravlje u zatvorenim prostorijama. Razlog tomu može se naći u visokom udjelu CO2 i nedostatku kisika u prostoriji. Uz to, ne smijemo zaboraviti i vlagu koja se nakuplja u zraku ili prašinu nakupljenu u namještaju, tepihu, zavjesama i ostalom pokućstvu. Prosječan čovjek više vremena boravi u zatvorenom nego na otvorenom i baš zbog toga bi nam zrak u sobama trebao biti barem toliko važan koliko i zrak na otvorenom. I zato se pitamo, zašto tako malo pažnje posvećujemo prozračivanju prostorija kada nam je to u stvari toliko važno?

Razlog se može pronaći u povijesti izgradnje. Nekada nije bilo razloga za brigu o prozračivanju: prozračivanje je djelovalo samo od sebe.

 

 

Ranije je prozračivanje djelovalo samo od sebe

Vjerojatno se možete prisjetiti starih kuća i njihovih prozora, u blizini kojih je, pogotovo u zimskim mjesecima, bilo osjetno hladnije nego u drugim dijelovima prostorije jer je propusnost zraka kod tih prozora bila izrazito velika, nezamisliva za današnje prozore. Ipak, koliko god ponekad bio neugodan, taj protok zraka pružao je više nego odgovarajuće prozračivanje. Nitko se nije morao brinuti koliko često i koliko dugo prozori trebaju biti otovreni. Prozračivanje je postalo važno tek kad su se prozori modernizirali i kada su postali toplinski nepropusni. Današnja moderna gradnja podrazumijeva modernu stolariju koja ne trpi gubitak energije, ali za sobom povlači potrebu prozračivanja zbog nakupljanja vlage i plijesni koje su izrarzito neugodne kako vizualno, tako i po zdravlje. Kako bi izbjegli ovakve situacije, prilikom kupnje stolarije se informirajte i redovito prozračujte kako bi mogli uživati u svim benefitima koje su moderni pvc i alu prozori danas donijeli u naše živote.

 

 

Kako pravilno prozračiti prostorije?

Kao što smo već zaključili, prozračivanje je navika koju je, ukoliko već nismo, izrazito bitno steći jer prozračivanjem ne samo da smanjujemo vlagu i sprječavamo pojavu plijesni, već i osiguravamo potrebnu količinu kisika za zdrav i kvalitetan život. Ova zdrava navika ne zahtijeva mnogo vašeg vremena – svega nekoliko minuta, nekoliko puta na dan otvorite širom prozore i vrata i na taj ćete način dopustiti da se onaj “istrošeni” zrak zamijeni svježim zrakom. Ako to radite pravilno, dovoljno je tek pet minuta da vaš prostor ponovo “prodiše” čime nećete značajno ohladiti zidove prostorije, a svježi zrak ćete vrlo brzo ponovo zagrijati.

 

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za prozračivanje:

  • prozračujte 3 do 4 puta dnevno
  • prozore otvorite širom, ne na kip
  • otvorite istovremeno vrata i prozor koji stoje nasuprotno čime ćete vrlo brzo osigurati propuh i izmjenu zraka
  • spavaću sobu prozračite nakon buđenja i prije odlaska na spavanje
  • velike količine pare nastale u kuhinji i kupaonici odmah provjetravajte
  • potrebno je prozračivati prostorije i uslijed kišnog i maglovitog vremena
  • podrum i suteren, pogotovo ljeti, treba prozračivati noću ili rano ujutro, nikako ne za vrijeme vrućina jer će se na taj način još više vlage uvući u prostoriju i kondenzirati se na zidovima

Imate li pitanja o prozračivanju prostorija s ugrađenom pvc ili alu stolarijom, obratite se našem stručnom Skelin Mont timu koji će vam rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

Hoop_Skelin_M

About Hoop_Skelin_M