info@skelin-mont.com +385 22 772 350
sto_sve_morate_znati kod_kupnje_prozora

ŠTO MORATE ZNATI KOD KUPNJE PROZORA?

Kupnja prozora je investicija koja se mora isplatiti na dugi niz godina. Riječ je o investiciji koja ruku na srce nije ni jeftina. Prozori su vrlo važan građevni element svakog prostora i stoga je jako važno voditi računa o brojnim elementima koje ne smijemo zanemarit ako u konačnici želimo biti zadovoljni rezultatima. Prozori su, složit će se brojni arhitekti, ne samo jedan od najvažnijih nego i najkreativnijih dijelova fasade. Jednako kako mogu ukrasiti određenu kuću ili zgradu, tako mogu i narušiti cjelokupni izgled određenog prostora.

Prozori su, složit će se brojni arhitekti, ne samo jedan od najvažnijih nego i najkreativnijih dijelova fasade.

Uloga prozora nije samo ukrasna i figurativna nego prozori kao i vrata imaju i daleko važniju ulogu – a to je da moraju biti i funkicionalni. Kad smo u unutrašnjosti određenog prostora bilo da se radi o poslovnom ili stambenom – složit ćete se – potpuno drugačije vidimo funkciju prozora.

Dok izvana primjećujemo kako je određeni oblik, boja ili izgled prozora i vrata prilagođen i dobro „sjeo“ na određenu fasadu, iz unutrašnjosti ćemo gledati i primijetiti skroz druge stvari. Divit ćemo se pogledu koji imamo kroz naše prozore ili staklene stijene, kako je prozor idealno postavljen na stranu koja ima jako puno dnevnog svjetla i sunčeve energije, kako je odličan izolator o vrućine, hladnoće ili buke. Sve te stavke čine život ugodnijim i jako je važno uzeti ih u obzir pri kupnji novih prozora ili vrata.

 

Kod kupnje prozora morate znati slijedeće:

  • Energetska učinkovitost, osim što čuva okoliš, štedi i vaš novac. Budući da se putem vanjske stolarije često gubi velika količina topline, važno je odabrati energestki što učinkovitiju stolariju za vaš stambeni ili radni prostor.

 

  • Gubici energije kroz prozore su obično i desetak puta veći od onih kroz zidove.

 

  • Kvaliteta izrade i montaže uvelike utječe na energetsku učinkovitost. Kada se govori o štednji energije, ugradnja stolarije ima važnu ulogu jer utječe na kvalitetu izolacije ali i na dugotrajnost same stolarije. Prije svega, spojevi između prozorskih profila i zidova moraju biti kvalitetno odrađeni jer inače dolazi do prolaska topline, nastaje površinska kondenzacija i dolazi do pojave plijesni

 

  • Kako bi se spriječili veliki gubici toplinske energije, najčešće se koriste 2 staklene površine. Prozori s trostrukim ostakljenjem ugrađuju se u pasivne kuće koje minimalno troše energiju.

 

  • Prozori koji pružaju dobru izolaciju onemogućit će kondenziranje tekućine s unutarnje strane stakla jer zbog dobre izolacije staklo nije niže temperature od temperature unutarnjeg prostora.

 

 • Važna uloga kod prozora je i zvučna izolacija na što utječu isti elementi kao i kod toplinske izolacije kao što je primjerice ugradnja i ispunjavanje međuprostora između staklenih površina plinom, ali i kombiniranjem prozorskih stakala različitih debljina ili ugradnja lameliranih prozorskih stakala. Dodatna zvučna izolacija može se postići brtvljenjem oboda prozorskog okvira i postavljanjem brtvila na zatvaranjima (unutarnja i vanjska brtvila).

Posavjetujte se s našim stručnim osobljem i pobliže opišite uvjete koji vladaju u vašem okruženju. Skelin Mont prodajni tim će vam svojim iskustvom i znanjem vrlo rado ponuditi najbolje rješenje i pronaći prozore po vašoj mjeri.

skelin-montcom_admin

About skelin-montcom_admin