PVC ILI ALU PROZORSKI OKVIRI?

Prozori se izrađuju od raznih materijala i vrlo je jasno da svaki od njih ima svoje i prednosti i nedostatke. Iako je danas moguće modernim tehnologijama, strojevima i materijalima postići gotovo jednaka toplinska, svjetlosna i zvučna svojstva bilo da se radi o PVC-u ili aluminiju, izbor materijala ipak vrši krajnji korisnik ili kupac ovisno o elementima koje kupnjom novih prozora u svom prostoru mora zadovoljiti.

ALUMINIJSKI PROZORSKI OKVIRI imaju veliku postojanost oblika, što je vrlo bitno kod velikih prozorskih okvira i vrlo su otporni na vremenske utjecaje (kao što je na primjer sol). Aluminijski prozorski okviri gotovo ne stare i vrlo se jednostavno odražavaju. Aluminij ima veliku toplinsku vodljivost, pa je jako važno njihovo unutarnje punjenje koje mora biti dobar toplinski izolator. Svakako nedostatak aluminijskih prozora je podosta veća cijena u odnosu na PVC ili drvene okvire.

PLASTIČNI PROZORSKI OKVIRI imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih ali imaju nešto manji vijek trajanja i nisu prihvatljivi sa ekološkog aspekta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš. Kod PVC okvira treba paziti na broj horizontalno položenih komora koji utječu na kvalitetu izvedbe i izolacijska svojstva prozora. Danas je standard kod izvedbe PVC prozora 5 ili više komora u presjeku. Broj komora ima utjecaj na toplinsku izolaciju okvira, dok se za veću čvrstoću u prozor ugrađuje i čelićni profil koji ojačava konstrukciju.

Prednost PVC prozora je definitivno niža cijena u odnosu na aluminijske te jednostavno odražavanje u odnosu na drvene prozore.

STAKLO JE VAŽNO KAO I PROZORSKI OKVIR

Prozor se osim okvira sastoji i od stakla koji ima vrlo važnu izolacijsku ulogu. U svrhu smanjenja toplinske energije, danas se obični jednostruki prozori zamjenjuju kvalitetnijim IZO staklima boljih izolacijskih karakteristika. Izo staklo ima najmanje dvije staklene površine, a međuprostor je ispunjen suhim zrakom s točkom rošenja -30°C ili nekim drugim plinom, najčešće argonom, ksenonom ili kriptonom. Navedeni plinovi se stavljaju zbog smanjenja koeficijenta prolaza topline, tj . kako bi se smanjili gubici topline kroz prozor.
Bitna svojstva izo stakala su : izolacija prolazu topline, utjecaj na prolaz svijetlosti, jasnoća i čistoća stakala, pravilan odraz slike okoliša i da ne smije doći do rošenja u međuprostoru.

Scroll to Top