KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI PVC i ALU STOLARIJU?

SkelinMont odrzavanje stolarije pvc i alu
Sačuvajte funkcionalnost svoje stolarije!

Mali trikovi velikih majstora

PVC  i ALU stolarija imaju svoje prednosti koje smo vam već otkrili, no pitanje koje je mnogima podjednako važno je – koliko je lako održavati i čistiti odabranu stolariju? Obje vrste stolarije doista ne zahtijevaju prevelik angažman pri održavanju, a mi vam donosimo male savjete kako vašu stolariju učiniti još blistavijom i ono najvažnije, dugotrajnijom.

Blaga sredstva za čišćenje

PVC stolarija se odlikuje posebno dugovječnom površinom koja je doista lagana za čišćenje i održavanje. Profile PVC-a najbolje je čistiti mekanom krpom i vodom, uz dodatak nekog laganog  sredstva za čišćenje, poput sredstva za pranje posuđa. Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje. Održavanje brtvi i okova iznimno je važno. Za duži životni vijek brtvi, dovoljno ih je dva puta godišnje premazati mazivom za održavanje brtvi kako bi bile mekane i u funkcionalnom stanju, a za lakše rukovanje sve potrebne dijelove okova podmažite jednom u šest mjeseci. Tako ćete osigurati da vaša stolarija funkcionira kao i prvog dana.

Vodite računa o sredstvima koja koristite za pranje stakala jer neka mogu imati agresivno djelovanje na profile te izazvati pojavu žute boje.

Aluminijski prozori i vrata otporni su na atmosferske utjecaje. Ipak, ne koristite agresivna sredstva za čišćenje niti grube krpe. Dovoljno je da ih s vremena na vrijeme prebrišete mokrom krpom i blagim deterdžentom. Budite redovni pri čišćenju prašine i odstranjujte druge vrste naslaga s profila, okova i brtvi po rubovima profila. Kod čišćenja brtvi dovoljno je korištenje obične vode te premazivanje, a kako bi vaša ALU stolarija bila dugovječna i funkcionalna, idealno je jednom godišnje sredstvom za podmazivanje premazati sve pokretne dijelove okova.

Pažljivo rukovanje sa stolarijom višestruko se isplati

Redovito prozračivanje prostorija

Posebnu pozornost obratite na prozračivanje prostorija, osobito u zimsko vrijeme. Naime, moderna PVC stolarija ne propušta zrak, a slična je situacija i kod ALU stolarije. Orošavanje prozorskih stakala, pojava gljivica, oštećenja koja su vidljiva unutar samih prostorija i općenito pogoršanje kvalitete življenja najveći su problemi koji se mogu pojaviti. Prozračivanje prostora ne zahtijeva puno truda ni vremena i najučinkovitije je rješenje u održavanju zdravog i kvalitetnog životnog prostora. Preporuka je nekoliko puta dnevno prozračiti prostor kako bi procirkulirao zrak, odnosno kako bi se unutarnji zrak zamijenio vanjskim. Pet minuta dnevnog provjetravanja bit će vam dovoljno u  prostorijama gdje boravite i spavate, dok u kuhinji i kupaonici, gdje je isparavanje vode veće,  provjetravajte češće.

Preporuka je nekoliko puta dnevno prozračiti prostor

Uz malo truda, vrlo jednostavno stolariju možete održavati sami i tako očuvati njezinu funkcionalnost i dobar izgled. Međutim, ako dođe do oštećenja ili kvara stolarije, uvijek se obratite našim stručnjacima koji će vam u najkraćem vremenu biti na raspolaganju pri popravku ili pomoći.

Scroll to Top